Hitte en beroertes bij je hond

Ooit gehoord van een hitteberoerte bij honden? De kans dat een hond hieraan komt te overlijden is maar liefst 40-50%. Daarnaast kan een hitteberoerte leiden tot permanente hersenschade. Wanneer heeft een hond kans op een hitteberoerte? Hoe herken je het? wat moet je doen? Nog belangrijker, hoe voorkom je het? 

 

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38-39 graden. Wanneer een hond daar 0,5 graden onder zit spreken we van ondertemperatuur en bij 0,5 graden boven de normaal waardes spreken we van koorts, bij koorts is de lichaamstemperatuur van de hond zelf verhoogd en dus niet door invloed van buitenaf. Bij oververhitting zal de hond ook een hoge lichaamstemperatuur krijgen maar dit is dus niet vergelijkbaar met koorts zoals door ziekte. Koorts kan verschillende oorzaken hebben zoals: een virale, bacteriële of parasitaire infectie.  

 

Honden kunnen vrij makkelijk oververhit raken. Dit komt doordat honden niet kunnen zweten, zoals wij mensen dat kunnen. Door te zweten komt er een laagje vocht op onze huid, windje er langs en je koelt snel af. Honden kunnen warmte alleen kwijt raken via hun bek door te hijgen. Vooral kortsnuitige honden (bijvoorbeeld: Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Mopshond etc.) kunnen makkelijk oververhit raken doordat ze vaak al ademhalingsproblemen hebben (snurken en roggelend ademhalen bijvoorbeeld). Dit type hond kan minder goed hijgen en dus nog minder goed zijn warmte kwijt. 

 

 

Oververhitting treedt op wanneer de hond, om wat voor reden dan ook, niet meer in staat is om de lichaamstemperatuur binnen de normale waarden te houden. Om er achter te komen of je hond last heeft van oververhitting kun je het volgende checken: 

 • Temperatuur: je kunt dit doen door rectaal (via de anus) met een daarvoor geschikte thermometer de temperatuur van de hond op te nemen. Deze hoort dus tussen de 38-39 graden te zijn. Wanneer duidelijk is dat de hond last heeft van koorts (of een hoge temperatuur door oververhitting) probeer dan eerst de oorzaak te achterhalen. Wanneer het buiten erg warm is de hond erg ligt te hijgen en de problemen zijn acuut begonnen dan heb je waarschijnlijk te maken met een oververhitting. 

Symptomen die je ziet bij oververhitting:

 • Hoge lichaamstemperatuur
 • Uitputtingsverschijnselen: de hond wilt niet meer eten en drinken 
 • De hond hijgt continue
 • Verhoogde hartslag
 • Slijmvliezen van de hond zijn droog en plakkerig
 • Dronkemansgang of plots blind lijken zijn ook mogelijke symptomen 

 

Naast dat het heel belangrijk is om te weten hoe je een hitteberoerte kunt herkennen bij je hond is het zaak nog beter te weten hoe je het kunt voorkomen natuurlijk.

 • Laat je hond op warme dagen nooit in de auto, caravan of tent achter! Ook niet heel even en met een raampje open! check vooral dit filmpje Getest: zo snel wordt het levensgevaarlijk heet in je auto - YouTube
 • Ga op warme dagen niet te lang met je hond wandelen. Probeer op koele momenten van de dag te gaan. Zoals vroeg in de morgen of laat in de avond en laat tussendoor de hond alleen uit om zijn behoeftes te doen. Pas ook op met hete ondergrond, asfalt kan bij een buiten temperatuur van 25 graden al oplopen tot 51 graden !
 • Zorg dat je hond altijd toegang heeft tot een koele plek (in de schaduw of in huis bijvoorbeeld)
 • Geef je hond altijd de beschikking over vers drink water.
 • Laat je hond zwemmen (let hierbij wel op dat je hond tijdens het zwemmen niet teveel water binnen krijgt, dit brengt namelijk risico's met zich mee zoals watervergiftiging)

tekst gaat verder onder de foto

 

Heb je toch te maken met een oververhitte hond? (bij een temperatuur van boven de 41 graden DIRECT KOELEN)

 • koel je hond met water (niet ijskoud) door het over de liezen, buik, oksels en oren te gieten. Zorg er hierbij voor dat het water goed op de huid komt en wrijf het dus in de vacht. 
 • Maak een handdoek nat en leg deze over de hond (spoel de handdoek regelmatig om zodat hij koel blijft)
 • Een bad met ijswater? NIET DOEN! Door de extreme kou knijpen alle bloedvaten dicht die in de huid lopen, waardoor je hond juist minder warmte kwijt kan. 
 • Koelen met alcohol >70% gaat nod sneller, maar helaas is het ook sneller uitgewerkt omdat het snel verdampt. 
 • Indien mogelijk, zet een ventilator bij de hond of föhn de hond op de koude stand. 
 • Mocht je hond willen drinken, geef hem dan kleine beetjes koel water. 
 • Je hond nat maken en vervolgens laten liggen is niet aan te raden, het is beter om te blijven koelen met stromend water. Dit zorgt voor continue verkoeling van de waterlaag op je hond. 
 • PAS OP VOOR ONDERKOELING! Houd de temperatuur van de hond de komende uren nog goed in de gaten, controleer deze zeker ieder half uur. Wanneer de temperatuur van de hond is gedaald naar 39,7 graden stop dan met actief koelen. 
 • NEEM ALTIJD CONTACT OP MET DE DIERENARTS! Bij een hitte beroerte dien je zeker altijd contact op te nemen met de dierenarts !

Hoe zit het met andere dieren en hitte? Over het algemeen geldt: zorg voor schaduwrijke plekken, voldoende drinkwater en een schoon verblijf. Zorg voor rust overdag en ga eventueel samen spelen/sporten/bewegen op de koele momenten van de dag. Konijnen kunnen zeer slecht tegen warmte, zorg er dus voor dat je konijn met warm weer een koele plek heeft. Let bij konijnen ook op dat het hok schoon is om madenziekten te voorkomen. (dit geldt ook voor cavia's en hamsters). 

 

Dieren kunnen ook verbranden, vooral dieren met een witte dunne vacht lopen hier extra risico op. Je kunt je huisdier insmeren met baby zonnebrand. 

Tip

 

Doe leuke waterspelletjes met je hond om lekker bezig te zijn met hem of haar tijdens warme dagen of vul een luchtbed met water, wanneer je deze in de schaduw laat liggen blijft deze dagen lang lekker koel.