Chippen en registreren


Is uw hond, kat of ander huisdier vermist? Dan is het fijn als het dier weer met u herenigd kan worden. Door uw dier te chippen en te registreren bij een databank kunnen gevonden huisdieren gemakkelijk worden terug gebracht bij de eigenaren. 

 

In Nederland hebben meer dan 4 miljoen huishoudens 1 of meerdere huisdieren. De meeste hiervan hebben een kat of een hond. Dagelijks raken er helaas veel van deze dieren vermist. Wanneer een huisdier gevonden wordt is het fijn als deze snel teruggebracht kan worden naar zijn eigenaar. Sinds 1 november 2021 zijn er allerlei nieuwe regels omtrent het chippen en registreren van honden. Helaas kunnen wij hierdoor momenteel alleen nog katten chippen en registreren. Wij hopen in de toekomst ook honden weer te kunnen chippen en registreren. Wel kunnen wij altijd de chip van uw hond of kat uitlezen. 

 

Ik kan uw kat voor u chippen, maar alleen chippen is niet voldoende, de chip dient ook goed geregistreerd te worden. Geen paniek, ook dit kan ik voor u doen (ook wanneer uw huisdier al gechipt is). De chip kan worden uitgelezen met een speciale chipreader en zo kunnen de gegevens worden achterhaald. U bepaalt zelf welke gegevens zichtbaar zijn (ons advies is altijd om het telefoonnummer wel openbaar te geven zodat u snel bereikt kan worden wanneer uw dier gevonden wordt)

 

Niet iedereen mag zomaar een dier chippen. Een chip is eigenlijk een soort transponder, het is een langwerpig buisje van zo'n 8 tot 12 mm lang, ongeveer ter grootte van een rijstkorrel dus. Een chip wordt gemaakt van kunststof of bioglas. In dit buisje zitten een antenne (spoeltje) en een chip waarop een unieke code van 15 cijfers staat. De transponders die gebruikt worden voldoen allemaal aan de ISO-standaarden waardoor zij wereldwijd af te lezen zijn. Op de chip zelf staan geen verdere gegevens, daarom is het belangrijk dat de chip altijd geregistreerd wordt. Zonder registratie heeft het chippen dus geen zin. 

 

Een chip wordt ingebracht door middel van een injectie naald. De chip wordt geplaatst tussen de schouderbladen, hier wordt de chip ingekapseld en blijft daardoor op zijn plek zitten. Het dier voelt niet meer dan een prikje. 

 

Wanneer een chip wordt uitgelezen door een dierenarts, dierenasiel, dierenambulance, politie, etc. gebruiken ze een reader (afleesapparaat) om het nummer uit de chip op de vragen. De reader voorziet de chip van energie waardoor het de code terug kan zenden. Er zit geen batterij in de chip en ook geen gps-ontvanger voor het bepalen van de locatie. Een chip gaat een leven lang mee. 

 

Tarieven

De kosten voor het chippen bedraagt €25,00 per kat. Dit is inclusief de registratie bij databank PetBase. Bij het chippen ontvangt u ook een "vaccinatie boekje" waarin het chipnummer kan worden geplakt zodat het niet kwijt raakt, in dit boekje kunnen ook andere zaken worden genoteerd zoals vaccinaties, maar ook de ontworming of ontvlooiing.

 

Is uw kat al gechipt maar nog niet geregistreerd? Dit kunnen wij ook voor u doen. Een losse registratie bij PetBase door ons kost €5,50

 

LET OP: Wij kunnen i.v.m. alle nieuwe regels omtrent het chippen alleen nog katten chippen en dus GEEN honden. 

 

U kunt contact met ons opnemen door middel van onderstaand formulier om uw kat bij ons te laten chippen. Wij nemen dan contact met u op om een afspraak te maken wanneer u langs kunt komen. 


Ik wil mijn kat laten chippen

Vul dan onderstaande gegevens zo volledig mogelijk in. Deze gegevens worden verwerkt bij de chip registratie.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.