Grasaren

Grasaren lijken onschuldig, maar deze plantjes kunnen levensgevaarlijk zijn voor huisdieren. Normaal bloeien ze pas vanaf juli, maar dit jaar steken ze al vroeg de kop op en hebben wij de eerste gewonden al weer gezien. Ook lijken grasaren dit jaar wel 2 keer zo groot dan andere jaren.

De grasaar heeft scherpe zaden, ze groeien vooral langs stoepjes, wegen en niet onderhouden grasvelden. Precies de plekjes waar honden graag snuffelen dus. 

Vroeger als klein meisje vond ik grasaren leuk om mee te spelen, je stak ze aan de ene kant in je trui en ergens anders kwam hij er na verloop van tijd weer uit. 

Wanneer de grasaar tot bloei komt kan het stekelige deel los komen en in de vacht van jou lieveling belanden. Dan gebeurt er ongeveer het zelfde als wat het deed in mijn trui vroeger.. zo'n grasaar kruipt door de vacht maar dus ook dwars door de huid heen door de weerhaakjes die ze hebben. 

Levensgevaarlijk dus, mocht een grasaar bijvoorbeeld in een oor komen, kan hij het trommelvlies doorboren, of wanneer hij in een oog komt kan hij achter de oogkas terecht komen met alle gevolgen van dien. Grasaren graven zich een weg door de huid heen en laat dan niet meer los, en lost ook niet makkelijk op. Hoe later je er dus bij bent hoe dieper hij zal zitten. 


Allereerst is het belangrijk om een grasaar te kunnen herkennen. Zodat je weet waar je jou hond niet moet laten snuffelen. Grasaren herken je aan de lange, dunne, stekelige zaadjes met weerhaakjes, meestal geel of bruin. 

Controleer jou hond na iedere wandeling op grasaren (en teken uiteraard). Als je er vroeg bij bent kun je de grasaren die toch in de vacht zijn beland vaak nog wel goed zelf verwijderen. Lukt dat niet? ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. 


Omdat grasaren zo hardnekkig zijn en zo veel schade kunnen veroorzaken doe ik een oproep aan iedere hondeneigenaar. Ga je op wandeling en kom je grasaren tegen? of staan er misschien wel op een veldje in de buurt veel grasaren? help je hond en andere hondeneigenaren door bij iedere wandeling er een aantal weg te plukken, wanneer iedereen dit 3-4 keer per dag doet de komende weken zou dat miljoenen grasaren schelen ! Zo kunnen we hopelijk veel leed voorkomen met z'n allen !

Reactie schrijven

Commentaren: 0